Nieuws- en achtergrondverhalen
Op deze pagina kunt de laatste nieuwsberichten en achtergrondverhalen lezen. Heeft u vragen over een bericht? Neem dan contact met ons op.
Nieuws

Grip op gegevensuitwisseling
Gegevensuitwisseling maakt het mogelijk dat sociale zekerheidswetten efficiënt zijn uit te voeren. De organisaties BWKI (onderdeel van UWV) en Inlichtingenbureau (IB) spelen hierin een belangrijke rol. Naar aanleiding van de evaluatie van de wet SUWI wenste het ministerie van SZW meer inzicht in de positionering en sturing van deze organisaties.

Zvw-pgb en bestaanszekerheid
Voor het geven van zorg aan ernstig zieke kinderen ontvangen sommige ouders een Zvw-pgb. Het geven van goede zorg is ingewikkeld en tijdsintensief. Ouders van ernstig zieke kinderen voelen zich soms genoodzaakt hun baan (deels) op te zeggen. Er kunnen financiële problemen ontstaan wanneer het pgb minder wordt of stopt omdat het kind minder zorg nodig heeft, opgenomen wordt in een instelling of ziekenhuis of omdat het kind komt te overlijden. Wij deden onderzoek naar deze problematiek.

Activerende dienstverlening WIA
Sinds 2017 zet UWV meer activerende dienstverlening in voor mensen die gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn (WGA-ontvangers). De Beleidsonderzoekers hebben een midterm review uitgevoerd over de ontwikkeling van de dienstverlening van UWV in de periode 2017 tot en met 2021. Dit rapport is in september 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Doeltreffendheid van de wezenuitkering
Kinderen en jongeren onder de 21 die volgens de wet wees zijn, kunnen recht hebben op de wezenuitkering. De Beleidsonderzoekers kregen van het ministerie van SZW opdracht om de doeltreffendheid van de wezenuitkering te onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat de uitkering voor iedereen meerwaarde heeft, maar de bijdrage die de uitkering levert aan de bestaanszekerheid van wezen verschilt sterk per wees

Beschut werk regulier, kan dat?
Sommige mensen met een arbeidsbeperking hebben dusdanig veel begeleiding en een aangepaste werkplek nodig dat zij aangewezen zijn op beschut werk. Een deel van de mensen met het advies beschut werk, werkt desondanks bij een 'gewone' werkgever. Het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid wilde nader onderzoeken hoe dit kan en wat hiervan te leren is.

Goed werkgeverschap arbeidsmigranten
Op de meeste aspecten van de kwaliteit van werken in Nederland lijkt het grootste deel van de kort verblijvende Poolse, Roemeense en Spaanse arbeidsmigranten in Nederland te maken te hebben met goed werkgeverschap. Voor ongeveer 16 procent van deze kort verblijvende arbeidsmigranten lijkt geen sprake te zijn van goed werkgeverschap. Dit blijkt uit een rapport dat het ministerie van SZW eind april 2022 naar de Tweede Kamer stuurde.

Jongeren bereiken en activeren
Op 8 maart 2022 verzorgden De Beleidsonderzoekers in opdracht van het ministerie van SZW een webinar over het in beeld brengen van jongeren tussen de 23 en 27 jaar die niet participeren in onderwijs, geen werk hebben en geen uitkering hebben. Het webinar werd bijgewoond door ruim 100 geïnteresseerden vanuit diverse gemeenten in Nederland.

Evaluatie werkwijze doelmatigheid SBB resulteert in taskforce
Naar aanleiding van onderzoek door De Beleidsonderzoekers naar de werkwijze doelmatigheid heeft SBB een taskforce ingesteld. De taskforce heeft als de taak de samenwerkingsafspraken tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven over doelmatigheid toekomstgerichter en werkbaarder te maken. Voormalig Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher gaat deze takforce leiden.

Ervaring met het pgb voor uw kind?
Bent u ouder van een (ernstig) ziek kind en maakt u voor dit kind gebruik van een pgb? Of heeft u in het verleden gebruik gemaakt van een pgb voor uw (ernstig) zieke kind? Dan nodigen wij u van harte uit om uw ervaringen te delen.

Sectoranalyse bij aanvraag MDIEU-subsidie
Op 21 januari 2021 is de tijdelijke Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) gepubliceerd die loopt van 2021 t/m 2025. Bij een subsidieaanvraag is een sectoranalyse vereist. De Beleidsonderzoekers zijn op dit vlak actief voor de agrarische en groene sectoren. Wij kunnen sectoren ook bijstaan met verkenning naar en de implementatie van initiatieven gericht op duurzame inzetbaarheid en vervroegd uittreden.

Professioneel Inhuren Externe Arbeid
Samen met Max Boodie, Rob de Laat en Paul Oldenburg heeft Peter Donker van Heel van De Beleidsonderzoekers gewerkt aan een herziene versie van een handboek over externe inhuur van arbeid.

Gelijke kansen en non-discriminatie bij re-integratie
Het bevorderen van gelijke kansen en non-discriminatie is een belangrijk 'horizontaal' thema binnen het programma 2014-2020 van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Ter voorbereiding op het nieuwe ESF-programma hebben De Beleidsonderzoekers voor Uitvoering van Beleid onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre het gemeentemedewerkers lukt gelijke kansen en non-discriminatie te realiseren bij re-integratie en welke behoeften er bij hen zijn op dit vlak. Voor dit onderzoek zijn 17 focusgroepen uitgevoerd met in totaal 77 medewerkers van gemeenten.

Terugblik op 2021
2021 was net als 2020 een bewogen jaar. Corona was, en is, nog steeds onder ons, waardoor ons werk voor een aanzienlijk deel wederom online plaatsvond. Dat wil niet zeggen dat we stil hebben gezeten. Het werk van (de) beleidsonderzoekers ging onverminderd door. Typerend voor ons werk in het afgelopen jaar was het uitblijven van een missionair kabinet. Het Rijk was minder vaak opdrachtgever. Tegelijk zagen we vaker andere opdrachtgevers, waaronder gemeenten, brancheorganisaties, uitvoeringsorganisaties en toezichthouders. Het is goed om te zien dat dat we ook buiten Den Haag steeds beter te vinden zijn.

Evaluatie van WerkBedrijf Rijk van Nijmegen
In de arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen voert het WerkBedrijf de Participatiewet, sociale werkvoorziening en arbeidsmatige dagbesteding uit. De Beleidsonderzoekers evalueerden WerkBedrijf Rijk van Nijmegen in opdracht van het Algemeen Bestuur van de (modulair) gemeenschappelijke regeling waartoe het werkbedrijf behoort. Uit de evaluatie komt naar voren dat er een herkenbare en adequaat functionerende organisatie staat, waar veel professionaliteit en deskundigheid is opgebouwd.

Synthese pilots inburgering
Gemeenten hebben zich de afgelopen tijd voorbereid op de invoering van de nieuwe Wet inburgering per 1 januari 2022. Om gemeenten te ondersteunen bij de implementatie en verdere ontwikkeling van het eigen beleid en de uitvoering van de Wet inburgering, hebben De Beleidsonderzoekers een synthesestudie uitgevoerd. Deze synthesestudie biedt inzicht in de factoren die kunnen bijdragen aan een succesvol inburgeringstraject.

Veranderingen voor ouders in Zvw-pgb
Het ministerie van VWS laat een onderzoek uitvoeren naar de financiële situatie bij ouders van een ernstig ziek kind door het plotseling verminderen van het Zvw-pgb. Dit onderzoek moet meer inzicht geven in hoe het deze ouders vergaat.

Handelingsperspectieven WW-premiedifferentiatie
Op 22 november 2021 stuurde staatssecretaris Wiersma het onderzoeksrapport over de mogelijkheden om flexibiliteit te realiseren binnen de lage WW-premie naar de Tweede Kamer. Op basis van het onderzoek is te concluderen dat het realiseren van flexibiliteit binnen de lage WW-premie niet op grote schaal voorkomt. Wel zijn er een aantal knelpunten gesignaleerd.

Verbeteren van de zelfredzaamheid van inburgeraars
De combinatie van taallessen en andere activiteiten werkt goed voor inburgeraars die naar verwachting veel moeite zullen hebben met het leren van de Nederlandse taal. Dit blijkt uit een onderzoek onder zes gemeenten die meededen aan de pilot voor de zelfredzaamheidroute (Z-route).